Pennut nyt / pentusuunnitelmat

Päivitetty 19.11.2022

Sähköpostien vastaamisessa on viivettä tällä hetkellä. En pidä jonoja, jokaiselle pennulle valitaan sille sopivin koti.

Seuraava pentue tulee olemaan kirjava. 

(Punaisia pentuja ei suunnitelmissa, näitä kun kysytään paljon, joten kerron tässä että minulle ei ole tulossa punaisia pentuja).  

Seuraava pentue on luultavasti 2023. 

Huom! Luethan Pentu-infon! 

Seuraava pentue

Seuraava pentue on suunnitteilla Mollille (Manaca's All Saint). Mollin juoksut odotettavissa alkavan minä hetkenä vain, mutta viimeistään kesään mennessä.
Terveys:
 • Lonkat: B/B
 • Kyynäret: 0/0
 • Polvet: 0/0
 • Selkä
 • kalkkeutuneet välilevyt IDD1 (aste 1, lievä), K-luku: K2
 • nikamien epämuotoisuus VA1 (aste 1, lievä), lukumäärä: 1 
 • selän spondyloosi SP0 (puhdas)
 • välimuotoinen lanne-ristinikama LTV1

Silmät

 • ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia

Lisää tietoa tulosten tulkitsemiseen saa esimerkiksi kennelliiton sivuilta. Selän osalta täältä ja lonkkien osalta täältä.

Näyttelyistä Mollilla on yksi käynti, sillä Molli jäin hieman pienikokoiseksi, joten sen kanssa en ole nähnyt järkeä lähteä aktiivisesti harrastamaan lajia. Näyttelyistä Mollilla on kuitenkin hieno tulos, SERT, ja se oli myös paras narttu 2. Taipparit on myös suoritettuina. Mollilla on erinomainen haku ja se on innokas uimari sekä noutaja. Se tykkää noutaa vedestä oikeastaan mitä vain, oli se sitten vaikka lapsen ajelehtimaan karannut croksi :D 

Molli on kotioloissa hirveän helppo ja jopa huomaamaton koira. Se on suhteellisen rauhallinen ja osaa hyvin rauhoittumisen taidon. Molli on myös kuitenkin rodunomaisesti aktiivinen koira, joka tykkää liikkua ja tehdä asioita ihmisen kanssa. Parhaiten sen voisi sanoa viihtyvän metsälenkillä sekä kesällä uimassa. Molli on myös suhteellisen tunnollinen koira, joka haluaa miellyttää ja tehdä oikein. Molli on hyvin ihmisrakas koira, ja viihtyisi kainalokaverina loputtomiin. Laumassa se tulee erinomaisesti toimeen muiden kanssa, eikä sillä ole taipumusta resurssien vahtimiseen tai aloittamaan koskaan mitään härdelliä. Mollia voisi kuvailla myös sanoilla kiltti ja ystävällinen sekä iloinen. Molli on myös leikkisä ja tykkää leikkiä lauman muiden koirien kanssa.

Mollilla on ollut juoksut viime toukokuussa ja juoksut voi alkaa milloin vain, tai vaikka vasta ensi keväänä, jos juoksut ovat vain kerran vuodessa. Eli aika näyttää, milloin juoksut tulevat. 

Kodeilta vaadin tiettyjä asioita, joista on enemmän pentu- info sivuilta. Ehdoton vaatimus on lupaus viedä koira lonkkakuviin, sen täytettyä 1-vuotta. Plussaa tietysti se, jos on valmis samalla kuvaamaan myös luustoa laajemminkin, sillä mitä enemmän terveystietoja minulla on kasvateistani, sen parempi. 

Kokkerin turkinhoitoon tulee perehtyä etukäteen ja oikeasti valmistautua siihen, että turkkia tulee hoitaa suhteellisen säännöllisesti (vaikka koristekarvat olisivat lyhyessä mallissa).

Kokkeri on iloinen, kun se pääsee ulkoilemaan metsässä, saa olla mukana perheen touhuissa ja kun sille on opetettu perustottelevaisuus. Kokkeri on myös suht energinen koira, joten sen kanssa olisi hyvä innostua puuhailemaan jotain, jos ei aktiivinen harrastaminen ole tavoite. Esimerkiksi temppujen opettelu, älypelit, hajutyöskentely, ruualla aktivoiminen, monipuolinen liikunta jne. 

Viime pentueestani jokainen pentu kävi myös smartDOG pentutestin, joten arvostaisin todella, jos perhe innostuisi viemään koiraansa tähän testiin.  Se antaisi minulle faktatietoa kasvattajana, kuinka olen onnistunut kasvatustyössäni tiettyjen luonneominaisuuksien suhteen. Lisää ajatuksia smartDOg testistä on mm. tämän sivun blogissa.

Pentueeseen odotan syntyväksi kirjavia pentuja. Uroksen julkistan hieman myöhemmin. 

Tällä hetkellä en oikein voi ottaa vielä vastaan yhteydenottoja, sillä arki on kiireistä lapsi ja koiraperhe arkea ja viestejä tulee paljon. Mutta helpoiten mieleen jää, kun vastaa jo ensimmäisessä viestissä vaikka lyhyehkösti sivuillani oleviin kysymyksiin. Sähköpostista näen sitten aikanaan, onko sopivia kotiehdokkaita laittanut minulle jo aiemmin viestiä. Kiitos ymmärryksestä!


Liinan pentue

Liina , eli Allway's Rosa Pedulina on tarkoitus astuttaa vuonna 2023. Uros tulee olemaan suurella todennäköisyydellä kirjava.

Terveys: 

 • Lonkat: A/A (Blup 110)
 • Kyynäret: 0/0
 • Selkä: LTV0 , VA0
 • Tulossa vielä ainakin: Silmät, Polvet
 • Tulossa: SmartDOG testit alkuvuosi 2023

Sisarusten terveys: Katso jalostusnetistä myös sisarusten terveystulokset!

Liinan kaksi muuta sisarusta, Minttu ja Varpu, harrastavat aktiivikäytössä agilityä. Varpun kanssa harrastetaan myös aktiivisesti rodunomaisia lajeja ja metsästykseen on pohjakoulutus käynnissä. Molemmat löytyvät instasta: Vauhtivainut (Varpu, sekä emä Sirkku sekä emän emä Taru), ja Mintun tili löytyy nimeltä minttu_and_osku_spaniels.

Liina on läpäissyt spanieleiden taipumuskokeet. SPA1. Alla arvostelu: 

Sosiaalinen käyttäytyminen:

Liina on ihastuttava koiraneiti, joka innolla on menossa mukana. Avoimin mielin Liina tutustuu kaikkiin, eikä ujostele ketään.

Haku ja laukaus:

Nuoren koiran innolla Liina lähtee haravoimaan maastoa. Mättäät tutkitaan ja työskentelyllä on selkeä tavoite ja vainun käyttö. Laukauksesta Liina säpsähtää, mutta jatkaa työskentelyä sen jälkeen yhtä innokkaasti. Lupaava hakutyöskentely nuorelta koiralta.

Jäljestys:

Liina tekee varmaa jäljestystä ja on tehtävänsä ääressä kuin kotonaan. Fasaani löytyy helposti ja Liina ottaa sen ylpeydellä suuhunsa. Hieno suoritus!

Vesityö:

Liina menee reippaasti veteen ja noutaa pukin ohjaajan käteen. Liinalla ei näytä olevan epäselvyyttä annetusta tehtävästä.

Tottelevaisuus:

Liina seuraa kuuliaisesti ohjaajan käskyä ja toimii hyvässä yhteistyössä ohjaajan kanssa

Yhteistyö ja yleisvaikutelma:

Liina ilopilleri osoitti nuoruuden riemua ja hienoja taipumuksia. Näillä eväillä on mainiot mahdollisuudet jatkaa harrastusuraa haasteellisempienkin tehtävien parissa! Toivottavasti näemme Liinaa jatkossa esim. Mejä-maastoilla.

Näyttelyt

Liina on käynyt myös kaksi kertaa näyttelyissä. Liinan turkki on omistajan unelma, sitä on vähän ja se on hyvänlaatuista. Mutta näyttelyitä ajatellen, turkkia on niukahkosti. Näyttelyistä tuloksena junuoriSERT, parasnarttu 4, sekä varaSERT. Sekä toisesta näyttelystä Erittäinhyvä. Keväällä starttaamme näyttelyissä jälleen, kun näyttelyitä alkaa taas olla. Tässä on Liinan arvostelu Raahesta: Erinomainen tyyppi, jolla hyvät mittasuhteet. Hyvät mittasuhteet päässä, joskin kuonon tulisi olla täyteläisempi. Hyvä kaula. Erinomaisesti kulmautunut edestä ja takaa. Erinomainen eturinta. Hyvä rintakehä, lanne ja lantio. Hyvä leveä reisi. Liikkuu hyvin edestä ja takaa, tasapainoisesti sivusta. Karva ei vielä täysin valmis, mutta laatu osittain tunnettavissa. Miellyttävä käytös.

Muuta mukavaa: 

Lisää luonteesta kirjoitettelen vielä myöhemmin, ja esimerkiksi SmartDOg testiraportti antaa vielä lisää syvyyttä luonteen arviointiin. Näin alkuun voin kertoa Liinasta jo sen, että se on hyvin korkeaenerginen koira, kuten sen sisaruksetkin. Siksi niillä riittääkin moottoria harrastuksiin. Liinalta löytyy myös täydellinen OFF nappi, joka onkin hyvin tärkeää aktiivisen koiran kohdalla. Mielestäni Liinan kohdalla toteutuu täydellisesti se, mitä harrastuskoiralta vaaditaan: Kun lähdetään tekemään, tehdään täysillä, mutta osataan myös rauhoittua nopeasti. Liina on myös oppii helposti uusia asioita ja se haluaa tehdä yhteistyötä ihmisen kanssa. Liina on täynnä elämäniloa, energinen, iloinen ja se tulee hyvin toimeen laumassa muiden koirien kanssa. Se on myös leikkisä ja ahne, mikä  tekee sen palkkaamisesta helppoa. Liina ei kuitenkaan "hypi seinille", kun on välipäiviä, kun emme touhua mitään kummempaa, kuin huolehditaan perusliikunnasta. 

Millaisia koteja näille pennuille tullaan etsimään:

Ehdottomasti liikunnallista ja aktiivista kotia. Aktiivisuus tarkoittaa sitä, että koiralle tarjotaan monipuolista tekemistä. Näitä pentuja ei liikunnalla väsytetä, vaan aktiivisuus tarkoittaa, että koiralle annetaan virikkeitä arjen keskellä koko sen elämän ajan. Virikkeet voivat olla nenänkäyttötehtäviä, temppujen opettelua, koiran mukaan ottamista eri paikkoihin, liikunta, koirakeverit jne. Eli tästä pentueesta pentu sopii ihmiselle, joka haluaa koirakaveria monipuoliseen yhdessä tekemiseen. Jos toiveissa on astetta rauhallisempi koira, joka tyytyy arjessa myös vähempään, tämä pentue ei ole sinulle se oikea.