Pennut nyt / pentusuunnitelmat

Päivitetty 19.1.2022

Sähköpostien vastaamisessa on viivettä tällä hetkellä. En pidä jonoja, jokaiselle pennulle valitaan sille sopivin koti. 

Seuraava pentue tulee olemaan kirjava. (Punaisia pentuja ei suunnitelmissa, näitä kun kysytään paljon, joten kerron tässä että minulle ei ole tulossa punaisia pentuja). 

Huom! Luethan Pentu-infon! 

Seuraava pentue 2/2022

Allway's License to Like "Laikku"

 • Lonkat A/A
 • Kyynäret: 0/0
 • Silmät: Ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
 • Spanieleiden taipumuskokeet: Spa1 (läpäissyt)
 • SmartDOG testattu
 • 3 näyttelykäyntiä joista: PN2 varasert, PN1 VSP SERT, PN1 ROP SERT RYP3
 • metsästyksen alkeita koulutettu, viime syksynä mukana vesilintumetsällä
 • Koiranet

Laikku on luonteeltaan iloinen, aktiivinen ja innokas. Se osaa myös rauhoittua, eikä se ole ylilevoton tai impulsiivinen. Se tykkää tehdä asioita ihmisen kanssa ja sillä onkin tähän hyvä motivaatio. Laikku palkkaantuu ruuasta ja leikistä mutta myös ihmisen kanssa tekemisestä. Laikku pääsi viime syksynä lintumetsälle mukaan ja sieltä saatiin monta todella hienoa riistatyötä ja Laikku etsi riistan sinnikkäästi ja palautti ne käteen. Laikun kanssa on treenailtu mm. seuraamista, pysähtymistä, odottamista, erilaisia noutoja, ruuan ja esineiden etsimistä, ja suuntien alkeita. 

Laikun sisaruksista on kaikki (yhtä lukuunottamatta) lonkkakuvattu, 3x AA ja 3x BB lonkat. Laikun sisaruksille on teetetty vuoden iässä luonne ja terveyskysely, josta saimme hyvää palautettan koirien luonteista. Ne kertoivat samaa, kuin Smart Dog testitkin. Tässä pentueessa koirat oppivat helposti, ovat motivoituneita tekemiseen ja nauttivat ihmisen kanssa tekemisestä. Laikun sisaruksista on myös SmartDOG testattu Laikun lisäksi kolme muuta koiraa. 

Laikun SmartDog Testistä: 

"Laikulla on erinomainen itsehillintä ja impulssikontrolli sylinteritestissä. Sylinteritestissä koira toimii siten, kuin se juuri oppi edellisessä osiossa, (nami otetaan avoimesta päästä) eikä palkkio näköärsykkeenä häiritse koiraa. Aikaisemmissa tutkimuksissa koirilla sylinteritestin onnistumisprosentti on ollut keskimäärin 79% ja susilla 77% - Laikulla tämä oli 90%

Laikku ymmärsi ihmisen eleitä keskimäärin hyvin saaden 73% oikein. Vaikein osio koiralle oli selkeästi jalan vihje, sekä vihje, jossa kehon käännös mukana.

V-aita: Laikku ratkaisee tehtävän huippunopeassa ajassa 9 sekunnissa. Koiraa ei häiritse näkyvillä oleva ruoka, vaan se ymmärtää nopeasti edetä poispäin palkkiosta ensin sen saadakseen. Koira ratkaisee tehtävän itsenäisesti eikä pyydä apua ihmiseltä.

ONGELMANRATKAISU - MAHDOTON TEHTÄVÄ  Laikulla on käytössä molemmat ongelmanratkaisustrategiat hyvin tasaisesti - se käyttää 58% ajasta avun pyytämiseen ja 39% ajasta itsenäiseen työskentelyyn (3% ajasta muuhun). Molempien strategioiden käyttäminen kertoo myös käyttäytymisen joustavuudesta, ja siitä että koira pystyy vaihtamaan ongelmanratkaisutapaa tarpeen tullen, eikä jumitu yhteen tapaan.

LOOGINEN PÄÄTTELY Tämä tehtävä osio sisältää testin vaikeimman tehtävän. Loogisen päättelyn tehtävässä koiran on pääteltävä tyhjän astian perusteella palkkion sijainti (negaation kautta). Tämä on erittäin haastava tehtävä koiralle. Koiran omaa päättelykykyä vaikeuttaa koiran herkkyys ohjaajan eleille ja kommunikoinnille - eli tässä tehtävässä testaajan viimeksi koskettama astia saattaa olla koiralle houkuttelevin, vaikka se on tyhjä. Vain noin 38% koirista ymmärtää tehtävä

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Laikku ymmärtää selvästi loogisen päättelyn tehtävän. Se tarkoittaa, että koirasi ymmärtää ongelman ja ilmiön sen takana. Tällaisen kyvyn omaava koira pystyy uudessa tilanteessa ratkaisemaan ongelmia, vaikka ei ole niitä aikaisemmin kohdannut. Koirasta riippuen, saattaa olla, että tällainen koira turhautuu helppoihin harjoituksiin. Koira saattaa myös oppia keskimääräistä nopeammin.

VIHJE VAI OMA PÄÄTTELY (HUIJAUS)Laikkua ei hämätty tässä tehtävässä "väärillä" testaajan vihjeillä, vaan se päätteli itse näkemänsä perusteella missä palkkio on, eikä antanut osoitusten häiritä. Suurin osa koirista ei seuraa testaajan väärää vihjettä, vaan menee sinne, minne namin näki menevän.

MUISTI Laikku muisti oikein kaksi (pisintä) aikaa neljästä (1min, 1min30s, 2min ja 2min 30s) mikä on suunnilleen keskimääräinen suoritus tässä tehtävässä. Testi vaatii paitsi hyvää muistia myös kykyä keskittyä ja kykyä odottaa.

SOSIAALINEN OPPIMINEN Koirat pystyvät oppimaan toisiltaan ja myös ihmiseltä. Tällaista toisen käyttäytymisen seuraamista ja sen matkimista kutsutaan nimellä sosiaalinen oppiminen, ja vaikka se on eläimillä yleinen oppimistapa, käytetään sitä harvoin hyväksi esim. koiran koulutuksessa. Esim. "Do as I do" koulutustapa pohjautuu ihmisen käyttäytymisen matkimiseen. Laikku koskee useasti oikeaa nappulaa todennäköisesti ihmiseltä mallista katsoen, se ei halua painaa itse vaan pyytää apua. Se ei pelkää laitetta.

AKTIIVISUUS koirasi aktiivisuus testissä oli 26 Tietokannassa voit verrata koirasi aktiivisuutta saman rotuisten sekä kaikkien rotujen yhteenlaskettuun keskiarvoon.

SUHTAUTUMINEN VIERAASEEN IHMISEEN: Testin alussa Laikku vastaa ihmisen tarjoamaan kontaktiin. Se hyväksyy vieraan ihmisen, mutta ei osoita suurta kiinnostusta vierasta ihmistä kohtaan. Se ei myöskään väistä tai pelkää vierasta".

Tälle pentueelle etsitään koteja,  jossa etsitään korkeanergistä koiraa, jonka kanssa on halu ja into tehdä koiralle mieleisiä asioita. Plussaa on se, jos kodilla on mielessä jokin harrastus/harrastuksia, mitä koiran kanssa halutaan tehdä. Pelkäksi sohvankoristeeksi ei näistä koirista ole :) Eli koti, jossa etsitään aktiivista koiraa jonka kanssa halutaan tehdä asioita yhdessä koiran kanssa, on ehdoton vaatimus. 

Todennäköisesti tulen sisällyttämään koiran hintaan myös SmartDOG pentutestin, jonka maksan valmiiksi ostajan puolesta, jolloin ostaja sitoutuu käymään pentutestissä pennun ollessa 4-7kk (lisätietoja smartdog testeistä täältä tai Yle Areenasta ohjemasarja: Ymmärrä koiraasi, tai Katriina Tiiran kirja: Koirien käyttäytyminen ja persoonallisuus.

Esimerkiksi : Spanieleiden taipumuskokeet, noutotreenit, nenätyöksentely kuten nosework/ mejä/ ruuanetsintä pelit/ lelujen etsintä tehtävät, mahdollisesti rallytoko/toko/aglilty (mihin koiran persoona sopii) jne. ja ehdottomasti myös metsässä ulkoileminen ja haistelu :) Laikulla on kokkerimaiseen tapaan erittäin vahva noutointo ja se tykkääkin kotona kannella ja esitellä erilaisia tavaroita (oli se sitten lasten pehmolelut tai meidän kengät ja paremman puutteessa sohvatyynytkin kelpaavat kanneltaviksi ja esiteltäviksi :D ). 

Pentueen isä on esitelty kuvien jälkeen

Enska

FI MVA RU MVA RKFV

Engelbert Vom Schloss Hellenstein

 • Lonkat: B/B
 • Polvet: 0/0
 • Silmät: Terveet (Distichiasis, ylimääräisiä ripsiä todettu)
 • Spanieleiden taipumuskokeet: Spa1 läpäisty
 • Näyttelyt: Suomen ja Venäjän ja RKF muotovalio, CACIB
 • koiranet

Enska on pirteä veteraani, jolla on suuri elämänilo ja into sekä itsevarmuus. Se on hellyydenkipeä ja ihmisrakas koira. Se on hyvin energinen koira, mutta sen vastapainoksi löytyy OFF nappi, ja silloin nukutaan niin sikeästi ja hartaasti, ettei siitä kovin hevin herätä :D Enska on alunperin Saksasta suomeen tuotu tuontikoira. Nuorena poikana sen kanssa käytiin taipumuskokeet, joissa se teki vesityön oikealla riistalla. Enskan jälkeläisiä on käytössä myös käytännön metsästyksessä. Enskan kanssa on myös testattu riistakiinnostusta ja se noutaa ja kantaa riistaa. Taipparit on myös käyty, mutta sen pidemmälle ei ole metsästystä koulutettu tai testattu. Enskan kanssa on tarkoitus korkata veteraani kehät tänä vuonna. Enska on hyvin pirteä uros, jossa ei ikä vielä näy :)