Pennun varaus

Ensin minuun voi olla yhteydessä sähköpostilla tai soittamalla. Ensimmäinen yhteydenotto sähköpostilla on minulle mieluisampi, sillä silloin on helpompi rauhassa keskittyä lukemaan ja tutustumaan tulevaan perheeseen. Lisäksi voin myös myöhemmin palata viestiin uudelleen tarkistamaan asioita. Haluaisin että viestissä kerrotaan ainakin seuraavat asiat:

1. Nimi, paikkakunta, asuinmuoto

2. Onhan rotuun tutustuttu (cockerspanielit RY:n sivut, turkinhoito jne.)

3. Mihin tarkoitukseen koiraa on etsimässä (esim. kotikoira vai jokin tavoitteellisempi harrastaminen jos koirasta siihen näyttäisi olevan), uros vai narttupentu, onko väritoivetta

4. Aikaisemmat koirakokemukset lyhyesti, sekä miten elämä aiempien koirien kanssa on sujunut

5. Onko valmis lonkkakuvaamaan koiransa pian sen täytettyä 1-vuoden

Ennen pentujen syntymää voin ottaa jonkin verran nimiä ylös ns. pennusta vakavissaan kiinnostuneiden listalle. Tämä ei ole vielä varsinainen varaus, koska ensin pitää aina odottaa pentujen syntymää. Toivon myös sitä, että listalla olijat ilmoittavat mikäli ottavat pennun sitä ennen jostain muualta tai pennun ottaminen ei olekaan enää ajankohtaista. Näin ei vie paikkaa jotain muulta.

Kun pennut syntyvät, ilmoitan siitä kotisivuilla. Pentujen syntymäajan lähetessä, voi pennuista kiinnostunut olla uudemman kerran yhteydessä ja ilmoittaa olevansa yhä kiinnostunut ottamaan pennun. Koitan mahdollisimman pian pentujen synnyttyä ilmoittaa, kenelle listalla olijoista pentu riitti. Vilkkainta pennun kysyntä on aina keväällä ja kesällä. Kannattaa siis olla hyvissä ajoin yhteydessä.


Pentujen ollessa 2-4vk ikäisiä, pyydän pennuista varausrahan. Näin ollen pennun varaus on sitova. Joskus harvoin voi eläinlääkärin tarkistuksessa ilmetä jotain, jolloin varaajan kanssa katsotaan tilanteen mukaan miten toimitaan ja varaus on mahdollista perua (varausrahan saa silloin takaisin). Harvoin pentuja myös voi vielä menehtyä johonkin vikaan tai sairauteen, jota ei ollut vielä ilmennyt varausrahaa maksettaessa. Tällöin myös varausraha palautetaan. Onneksi näin ei usein käy.

Ostaja voi pentua hakiessa perua yhä varauksen, jos pentu ei ole luvatun tai kuvatunlainen. Pentuja ei ole pakollista tulla katsomaan etukäteen, joten pyrin aina laittamaan pennuista videonpätkiä, kuvia ja kuulumisia. Mutta jos pennun haku hetkellä vielä ostajasta alkaa syystä taikka toisesta tuntumaan, että tämä ei ole juuri se minun pentuni, varauksen voi perua. Tavoitteena on se, että oikea pentu päätyy oikeaan kotiin.